Това е заложено в новата наредба за паркиране, която ще бъде гласувана на предстоящата сесия на Столичния общински съвет в четвъртък, пише в. "Преса".

"Това е една допълнителна възможност да се засили контролът в цяла София. Всеки ден се извършват стотици нарушения, а колите за репатриране са само 10 и се насочват приоритетно към оживените кръстовища и спирките на градския транспорт", каза Зафир Зарков, зам.-председател на общинската транспортна комисия.

Той пояснява, че при по-леките нарушения, като паркирана кола, която не пречи на движението, на шофьора ще бъде налагана глоба на място с фиш на стойност между 20 и 50 лева. Санкциите вече ще бъдат налагани освен от служителите на МВР и от общински полицаи.

Ако нарушителят не се появи, ще бъде направена снимка и изготвено наказателно постановление.

Водачът, който е извършил нарушението, ще получи на домашния си адрес писмо, че трябва да се яви на посочен адрес да си плати санкцията.

Електронните фишове ще бъдат по образец, утвърден от вътрешния министър, а глобите ще се налагат по чл. 189 от Закона за движение по пътищата, уточниха от Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Санкциите ще налагат екипи на общинската полиция.

Към сегашните три екипа ще се присъединят още 24-ма полицаи, които ще помагат на контрольорите от ЦГМ.

Практиката с електронните фишове се прилага успешно от години във всички по-големи европейски градове.

"В момента разработваме система по европейски образец, която да ни гарантира пълна събираемост на наложените санкции, така както е в Германия и Дания", уточни Зарков.

Наредбата предвижда още стикер за локално платено паркиране на стойност 150 или 100 лв. в зависимост от зоната да могат да закупят и живеещите по настоящ адрес.

"Цената остава същата за притежателите на допълнителен автомобил. Сега стикер за втора кола е на тройна цена", отбеляза Зафир Зарков.

Друга новост по думите му е възможността за безплатно паркиране до 10 минути в синя и зелена зона с талон, който ще бъде предоставян от служителите на Центъра за градска мобилност.

Гражданите ще въвеждат часа на паркиране на талона и ще го поставят на предното стъкло на автомобила. Талонът ще е за многократна употреба, на него няма да е обозначена дата, но той няма да може да се използва за няколко последователни паркирания.

Столичният общински съвет ще трябва да реши и дали паркингът около стадион "Васил Левски" в Борисовата градина да стане зелена зона. В момента паркирането там е безплатно.
Зафир Зарков мотивира предложението с получени множество сигнали от граждани за безразборно паркиране и спиране дори по алеите на парка.