Това съобщи пред “Мо­­нитор” зам.-кметът по транспорта на София Любомир Христов. Идеята е цялото трасе по бул. “Македония” да стане зелено и то да се превърне в един хубав малък парк в центъра.

Според експерти "зеленият килим" доказано намалява температурата на почвата и въздуха. Така през горещите летни дни, когато трябва да чакате трамвая на остъклената спирка, въздухът ще бъде много по-свеж, отколкото в случаите, когато има асфалт, бетон или чакъл.

Зелените релси действат като естествен дренаж при проливни дъждове. Освен това те намаляват нивата на шума а изграждането им е евтино и гарантира по-ниски разноски по поддръжката в дългосрочен план.

Ремонтът на кръговото кръстовище около Руски паметник ще започне през пролетта. То е едно от най-шумните в почти двумилионния град заради едропаважната си настилка. Това е причината общината да подготви проект за ремонт на трасето.

Реконструкцията предвижда оформяне на нови зони за озеленяване и паркиране. Освен това ще се подмени и осветлението в района. Около бул. “Ско­белев” и “Македония” ще се изгради и нова велоалея. Предстоящата реконструкция ще превърне трасето в класическо кръгово, а трамваят ще излезе от площада и ще заеме крайните югоизточни пространства.

“Преместването на трамвайното трасе е резултат от задълбочен анализ и компютърни симулации, така че да можем да увеличим максимално пропускателната възможност на кръстовището, без да се налага да правим естакада”, обясни Христов.

Столична община предвижда ремонт на още две трамвайни линии - от Западен парк до бул. „Константин Величков“ и от пл. „Подуене“ до автогара „Изток“ (линията по бул. „Ботевградско шосе“).