Това става броени дни след официалното връчване от държавата на Акта за собственост на Патриаршеската катедрала на Българската православна църква.

"С това Светейшият ни патриарх се надява да постави начало на едно общонародно движение за възстановяване благолепието на храма, превърнал се през годините в емблема за България, символ на националната ни историческа памет и православното християнско самосъзнание на българския народ и същевременно в естествено средоточие на църковния и обществения живот в страната ни", съобщиха от Светия Синод.

Оттам изтъкват, че годините на спорове и дебати чия трябва да е собствеността върху патриаршеската катедрала, е сложила своя отпечатък върху състоянието на храма.

От БПЦ изрязяват надежда, че в най-скоро време с общи усилия храмът отново ще заблести в изначалното си благолепие и слава.

От построяването и освещаването през 1912 г. досега „Св. Александър Невски” е ремонтиран два пъти, но не основно. Преди 10 години на кубетата бе положена нова позлата.

Сега са нужни не по-малко от 10 млн. лв.  за реставрацията на храма, сочат предварителните сметки на водещи реставратори.  9000 кв. метра са само зографиите в катедралния храм, които се нуждаят от спешна реставрация, тъй като се лющят, а в по-голямата си част непосредствено под купола са и наводнени от дъждовете.

Миналия месец по банкова сметка на катедралата имаше внесени едва 3600 лв. от емблематичния дядо Добри и малко над 4000 лв. от кампанията на БНТ2 за спасяването на храма.

Набирателната сметка е:

ПКСХП "Св. Александър Невски";
IBAN: BG26STSA93000020627254
BIC: STSABGSF
БАНКА: "Банка ДСК" ЕАД, ФЦ "Батенберг".