За втора поредна година пред Театър "София" в парка "Заимов"  бяха пуснати 1200 розови балона с хелий в памет на жените, починали от рак на гърдата, предаде БНР. 

Председателката на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания Евгения Адърска заяви, че българските жени трябва да знаят, че най-голямото значение в битката с болестта е установяването й в начален стадий.

По думите й правилната реакция е не да търсиш съвета на приятелка, съседка или роднина, а да отидеш при специалист с опит с това заболяване.

В този момент няма значение дали си ходил на профилактичен преглед или не. Важна е вярата да успееш с медицината и с онова, което могат да ти дадат близките като подкрепа.

В инициативата се включи и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя подчерта, че ракът на гърдата е най-често срещаното онкологично заболяване сред жените, но е напълно лечимо, стига да се открие навреме.

Кметицата изтъкна, че имаме прекрасни лекари и много добри болници. Тя призова всички жени да си правят редовно профилактични прегледи, поне веднъж в годината.

„Тогава наистина тези балони всяка година ще стават все по-малко", изрази надежда тя.

От своя страна директорът на Първа АГ болница „Света София" доц. Иван Костов отбеляза, че заболеваемостта в България от рак на гърдата е под средното европейско ниво, но смъртността е над средното.