Общото пускане на отоплението в София започна в неделя, след като бяха изпълнени двете комулативни изисквания на Наредбата за топлоснабдяването - наличие в три последователни дни на средноденонощна температура под плюс 12 градуса и дългосрочна прогноза за трайно застудяване.

В рамките на неделния ден дежурните екипи на топлофикационното дружество пуснаха парното в близо 30% от около 17 000 абонатни станции в столицата.

Преди това беше включено отоплението на над 500 сгради - жилищни сгради, пожелали парно с решение на етажната собственост, както и на детските градини, училищата и болниците, съобщиха от "Топлофикация София".

В следващите дни общото пускане на парното ще продължи в жилищните сгради във всички райони, а накрая ще бъдат включени администртивните сгради и стопанските потребители.

Процесът на общото пускане на отоплението в столицата ще приключи в рамките на тази седмица, като за всички жилищни сгради е до сряда, уточниха от дружеството, цитирани от "Дневник".

"Хората си представят, че има едно копче, което се натиска и радиаторите тръгват, но това не е така", коментираха от "Топлофикация" по повод критики на свои абонати в социалните мрежи, че въпреки студа парното им все още не е включено.

Отоплението няма да бъде включено в сградите, в които вътрешната отоплителна инсталация не е запълнена.

От топлофикационното дружество напомнят на абонатите да отворят на максимална степен вентилите на радиаторите си, за да не се налага допълнително обезвъздушаване на отоплителните тела след пускане на парното, както и да проверят електронните си уреди за дялово разпределение.

В случай, че дисплеят им е угаснал, трябва незабавно да потърсят съдействие от обслужващата ги фирма - топлинен счетоводител.