Към момента няма колебания в подаването на газ към топлоизточниците на "Топлофикация София" и компанията работи в нормални параметри, съобщават за дружеството.

По-рано стана ясно, че доставките на газ за България са ограничени с до 40% дневно от началото на седмицата и  "Булгаргаз" е изпратила съобщения до топлофикационните дружества за намаляване на газоподаването на 50%.

Няма проблем за осигуряване на топлоподаването към клиентите, твърдят още от столичната топлофикация.

Сигналите за слабо парно нямат общо с доставките на газ, а са свързани с локален проблем в сградите, в които вътрешните инсталации не са обезвъздушени, обясняват от дружеството.

Според топлофикация това са случаи, в които хората, въпреки предупрежденията, не са отворили вентилите си на максимум преди пускането на парното.

При такъв проблем следва домоуправителят да подаде сигнал в топлорайона или да се свърже с районния техник. "Топлофикация София" е изпълнила изискванията на нормативната уредба и има готовност да работи в кризисна ситуация, се посочва още в прессъобщението.

Осигурени са задължителните количества мазут за пет денонощия и са подсигурени възможностите за допълнителна доставка на алтернативно гориво.

От "Топлофикация София" посочват още, че към момента задълженията на НЕК към тях са по-големи от дължимите текущия задължения към "Булгаргаз".

По-рано днес министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов призова топлофикациите да изплащат задълженията си към "Булгаргаз", за да се гарантират доставките им на природен газ.

Кметът: Няма проблем за потребителите на парно

Кметът на София Йорданка Фандъкова също увери, че подаването на газ към дружеството засега е нормално и намаленото налягане не се отразява на крайните потребители.

По думите й още през лятото е било възложено на дружеството да разработи план за действие при евентуално намаляване или спиране на доставките на газ.

"Ако това се случи, трудностите ще бъдат сериозни", отбеляза Фандъкова.

Тя изтъкна, че при намаляване или спиране на топлоподаването се натоварва електропреносната мрежа, която трудно ще издържи подобно натоварване.