Това показват извършените проверки за готовността на седемте фирми, които отговарят за снегопочистването на София, обяви в сутрешния блок на БНТ кметът Йорданка Фандъкова.

Тя увери, че е направено всичко възможно градът да не се блокира при снегопочистването.

"При снеговалеж приоритетно ще се почистват големите булеварди, а след като спре снегът ще се влиза и в по-малките улици", уточни кметът.

За снегопочистването има достатъчно средства. Предвидени са и доста сериозни глоби за фирмите при несвършена работа – при над 5% непочистена зона не се заплаща за почистването на цялата зона.

Промени в транспорта

Кметът на София съобщи още, че се работи за осигуряване на довеждащ транспорт до новите участъци на метрото.

Вече е готов налице сериозен анализ по отношение на осигуряване на довеждащ транспорт до метрото. След като прогнозите се потвърдят, предстоят определени промени. Те ще бъдат сериозни в квартал “Дружба“. На други места няма да има толкова голяма разлика.

В момента няма решение за повишаване на цената на билета. В тази връзка кметът на София обясни, че парите от синята и зелента зона отиват за частична дотация на градския транспорт. По този начин се задържала цената на билетчето.

Фандъкова изтъкна и подмяната на транспортни средства.

"Успяхме да закупим първите нови трамваи от десетилетия, подменихме 80% от тролейбусния транспорт, закупихме първите нови автобуси, а догодина очакваме още 80 да пристигнат", посочи тя.

По отношение на платените зони за паркиране, Фандъкова беше категорична, че не е налице необходимост от въвеждане на нови такива. Единствено на някои места има жълта зона, която е безплатна. Тя е въведена, за да може да се регулират по-добре паркоместата.

Догодина завод за боклука

Заводът за боклук на София трябва да заработи в края на следващата година. Ако има забавяне, налице ще бъдат сериозни санкции, призна кметът.

Тя припомни, че първият етап - инсталацията за обратбока на биоотпадъци вече функционира. Очакване е до Коледа да бъдат покрити три от петте сгради. Освен това скоро трябва да започне и монтирането на машините.