Габровската художничка и преподавател в Школата по приложно изкуство Ива Пенчева е създала заедно със свои ученици най-дългата рисунка върху коприна у нас, с която страната ни ще кандидатства за Рекордите на Гинес, съобщават от продуцентска къща "Едита груп".

Историята на най-дългата копринена "картина" започва в Габрово през 2013 г., когато деца рисуват върху 9 метра копринен плат, разгръщайки въображението си на тема "пролет".

Инициативата тогава е била осъществена със съдействието на Ротари Клуб - Габрово.

Пътят на рисунката продължава и във Варна, където децата вплитат темата за морските вълни и лятото. След това изложбата гостува във Велико Търново. Там малките художници предават върху коприненото платно своето светоусещане за зимата в града и в природата.

През септември по време на Фестивала "Живо наследство" в София, организиран традиционно от Фондация "Работилница за граждански инициативи", децата добавят колоритните багри на есента върху парчето плат. Копринената приказка за пролетта, лятото, есента и зимата се състои от 65 платна и е с дължина 40 метра.

След успешната реализация на творческия проект "най-дългата рисунка върху коприна" Ива Пенчева и нейните възпитаници работят върху иновативен проект "Традицията е модерна" за създаване на копринен килим, който ще се състои от дванадесет платна с мотиви от български килими и шевици.