Йорданка Фандъкова направи ежемесечната си проверка на обектите, част от проекта "Изграждане на завод за механично-биологично третиране на отпадъците с производство на горивни продукти на площадка "Садината", съобщиха БТА и "Фокус".

Инсталацията за обработка на биоотпадъци вече функционира. Очаква се до Коледа да бъдат покрити три от петте сгради.

Фандъкова припомни, че се работи по актуализиран график и три от сградите вече се покриват - за сепарирането и производствените сгради. Те трябва да да готови до Коледа.

По думите й обаче  изоставане може да има в приемната сграда, чието строителство зависи от метеорологичните условия. Изграждането на подземните инженерни мрежи също се забавя.

Тя поиска повече работници да участват в строителството на завода за наваксването от забавянето на строежа през лятото заради лошото време.

Фандъкова припомни, че съгласно договора санкциите са изключително строги - за един ден просрочие санкцията е в размер на 200 хил. лв. , и изрази надежда строителите да направят всичко възможно да не се стига до санкции.

Оборудването за завода вече е пристигнало от Германия и Австрия, съобщи още кметът.

То ще започне да се монтира в първия момент, в който сградите са покрити и са с настилки.

Кметът подчерта, до края на следващата година заводът трябва да бъде завършен и да се направят пробните експлоатации.

Въпреки спрените средства по ОП "Околна среда", успяхме да гарантираме строителството на завода до края на годината с общинските средства, осигурени от заема от Европейската инвестиционна банка, изтъкна още Фандъкова

Тя изрази удовлетвореност, че оперативната програма е вече отворена и проблеми с финансите няма да има.

Проектирането и строителството на завода за механично-биологично третиране на отпадъци, с производство на горивни продукти, се изпълнява от Обединение "Актор АД - Хелектор АД", по договор на стойност 213 462 193 лв.

Заводът ще преработва годишно 410 хил. тона битови и сходни на тях отпадъци.