Трансформаторно масло е било източено от работещ трансформатор на бул. "Захари Стоянов" в квартал "Люлин". Клиенти на компанията са останали без електрозахранване за повече от два часа между 17.00 и 20.00 часа.

"Успяхме да захраним клиентите от алтернативни места и да сведем до минимум времето, което са принудени да прекарат без ток, а работата по подмяна на повредения трансформатор продължава. Когато маслото се източи, трансформаторът аварира и не може да бъде ремонтиран, а трябва да се замени с нов", казва Виктор Станчев - директор "Експлоатация и поддържане" в "ЧЕЗ Разпределение България".

От компанията посочват, че при подобни кражби е възможно да възникнат пожари и да пострадат невинни хора.

Същевременно съоръжения от този тип струват между 15 и 20 хил. лв., средства, които в противен случай биха могли да бъдат инвестирани за подобряване на мрежата и услугите.

От началото на годината до момента са източени 42 тона трансформаторно масло от съоръжения на ЧЕЗ.

ЧЕЗ призовава клиентите си да подават сигнали за злоупотреби на имейл адрес zaklienta@cez.bg, в Центровете за обслужване на клиенти и на денонощната информационна линия на дружеството 0700 10 010, на цената на един градски разговор от цялата страна.