Акцията за пресичане на незаконно производство на алкохол, предназначен за разпространение в търговската и ресторантьорската мрежа в празничните дни, е проведена вчера, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници".

В склад на територията на София е открито голямо количество етилов алкохол без документи за произход и за заплатен акциз. Задържани са общо 30 680 литра етилов спирт с алкохолно съдържание 96,04 vol, предназначен за последващо незаконно производство на високоалкохолни напитки. Етиловият спирт е съхраняван в еднотонни резервоари, транспортирани до склада с камион.

В склада са открити и пластмасови бутилки от по 5 литра, част от които също вече са били пълни с етилов спирт и са били подготвени за пласиране. В складовото помещение е открит и еднотонен резервоар с 500 литра корабно гориво, също без документи за произход и за заплатен акциз.

Трима души са установени като съпричастни към престъпната дейност. Предотвратената щета за републиканския бюджет само от незаплатен акциз е в размер на 326 000 лв. Законовата санкция за установеното нарушение предвижда глоба, предствляваща двойния размер на незаплатения акциз.

Материалите по случая ще бъдат докладвани по компетентност на Софийска градска прокуратура.