Късно снощи неизвестни лица са нахлули във възлова станция "Ботунец 1" и са предизвиквали умишлено пожар с автомобилни гуми. Вследствие на пламъците са аварирали съоръжения на компанията и кварталът е останал без електрозахранване.

Възползвайки се от тъмнината, крадците са прониквали в трафопост на ЧЕЗ в квартала и са изнесли 30 метра медни кабели.

Екипите на ЧЕЗ са реагирали веднага след установяване на аварията и към 4 ч. електрозахранването в по-голямата част на квартала е било възстановено. Работата по подмяна на откраднатите кабели е продължила и към момента всички клиенти в квартала имат ток, уточниха от компанията.

Служители на компанията отстраниха щетите в запалената възлова станция.

"Кражбите и вандализмът върху съоръжения ощетяват пряко крайните потребители на електроенергия, като причиняват прекъсване на захранването и отклоняват ресурс, който в противен случай компанията ще вложи в подобряване на услугата. Посегателствата непрекъснато зачестяват и основната причина за това е липсата на ефективни наказания срещу подобни престъпления в настоящата нормативна уредба", каза Виктор Станчев, директор "Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ Разпределение България.

От началото на годината до момента вследствие на кражба са подменени близо 80 000 метра кабели средно напрежение, а от трансформатори на компанията са източени 44 тона трансформаторно масло.

ЧЕЗ призова за нетърпимост към подобни престъпни действия.