Волоколамският митрополит Иларион (Алфеев), председател на отдела за външни църковни връзки и постоянен член на синода на Руската православна църква е на официално църковно посещение в България от 17 до 20 декември, предаде БГНЕС.

Руската църква в София отбелязва 100-годишен юбилей. Миналия месец за участие в тържествата у нас пристигна официална делегация на Московския патриархат.

По-късно днес Волоколамският митрополит Иларион Алфеев бе удостоен със званието "Доктор хонорис кауза" на Великотърновския университет "Свети Свети Кирил и Методий". Отличието му беше връчено от ректора на ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий" проф. Пламен Легкоступ за заслугите на руския митрополит в утвърждаването на православието по света. Пред студенти и преподаватели митрополит Иларион представи най-новата си книга - "Тайнството на вярата".

Иларион е автор на повече от 800 публикации и книги, преведени на десетки езици. Носител е на научни звания в университети от Европа и Америка.

При гостуването си във Велико Търново митрополит Иларион ще дари камбани за новата църква "Възкресение Христово", в чийто параклис "Свети Георги Победоносец" ще бъдат положени костите на загинали за България руски войни и офицери.

Кой е митрополит Иларион

Иларион е сред най-известните съвременни богослови, църковен дипломат №1 на РПЦ, доктор по философия на Оксфордския университет, доктор по богословие на богословския институт "Св. Сергий" в Париж и композитор.

Роден е през 1966 г. в Москва. Учи цигулка и композиция в средно музикално училище, постъпва в композиторския факултет на Московската държавна консерватория, но прекъсва следването си и постъпва като послушник в манастир, а по-късно завършва Московската духовна академия.

Ръкоположен е за епископ на 14 януари 2002 г, определен е за глава на представителството на Руската православна църква в европейските международни организации.

През 2003 г. е назначен за епископ на Виена и Австрия. Участник в Смесената международна комисия за богословски диалог между Католическата и Православната църква и представлява Руската православна църква в Брюксел.

Сега той постоянен член на Св. Синод на Руската православна църква с титул Волоколамски епископ, викарий на Московския и на цяла Русия патриарх.