От днес със заповед на министъра на културата Вежди Рашидов Бонев ще ръководи академичната трупа на националния културен институт до насрочването и провеждането на конкурс за длъжността "директор", информираха от Министерството на културата.

В началато на годината досегашният директор на Народния театър Павел Васев обяви, че му предстои пенсиониране, за да обявят конкурс за мястото му.

Емил Бонев дълги години беше директор на Драматичен театър "Н. О. Масалитинов" в Пловдив.

Има и над 60 роли в театъра, като още в началото на артистичната си кариера е отличен с Първа награда по актьорско майсторство на Национален преглед за драма и театър за ролята на Васил Левски в "Тайната вечеря на Дякона Левски".

Той завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кр. Сарафов" през 1986 г. Има и десетки участия в кино и телевизионни продукции, режисьор е на изключително популярни постановки и сериали.

Дебютната му пиеса като автор - "Морска сол", е играна с голям успех в множество театри у нас и в чужбина и е последвана от други успешни заглавия, като: "Пакетче семки", "Покер" и "Кантон 117".

Бонев има богата биография в областта на театралната, филмовата и фестивалната продуцентска дейност. Той е и главен сценарист на българския сериал "Недадените", посветен на спасяването на българските евреи през Втората световна война.