Столичната община подготвя обществена поръчка за отдаването им на концесия за срок от 15 години, съобщи столичният кмет пред журналисти, цитирана от БНР и КРОСС.

Целта е да се подобрят условията за пътниците.

Според договора инвеститорът ще трябва да изгради модерни навеси и да поддържа спирките в добър вид.

"В града има близо 2500  спирки, като половината от тях са без навеси. 20 милиона е инвестицията в изграждането и поддържането на спирките", посочи Фандъкова.

Общината се е спряла на варианта за концесия, тъй като спирките ще се модернизират с частни пари, а общината ще може да насочи средства към изпълнението на важни публични проекти.

Кметът очаква в надпреварата да се включат и инвеститори от чужбина.

"Инвеститорът ще получава правото да разположи в обхвата на спирките търговски обекти, павилиони за продажба на вестници и дребни пакетирани стоки, както и да разполага рекламни съоръжения - както да ги експлоатира сам, така също и да ги отдава под наем за нуждите на концесията",
обясни тя.

Спирките ще бъдат отдавани в 4 отделни пакета, като всеки кандидат ще може да кандидатства за най-много два от тях.

Според разчетите минималната инвестиция за четирите пакета ще бъде в размер на над 20 млн. лв.

В надпреварата с най-голямо предимство ще се ползват фирмите, които предложат най-кратък срок за доставяне на елементите за спирките, като този период не може да бъде по-дълъг от 36 месеца.

Инвеститорът ще може да изгради спирките по някой от типовите проекти на общината или да избере индивидуална визия, одобрена от Столичния общински съвет.

След изтичането на концесията всички павилиончета автоматично ще станат собственост на Столичната община.

Йорданка Фандъкова предупреди, че инвеститорът ще плаща солени глоби, когато не внесе навреме концесионната такса или позволи незаконно строителство по спирките.

Санкции ще има и ако спирките са оставени занемарени за повече от 10 дни или за повече от 3 пъти в рамките на два последователни месеца.

Договорът ще се прекратява в случаите, когато фирмата не внесе изискуемата банкова гаранция.