Посетители от всички възрасти имат възможност за разгледат безплатно богатата вътрешна и външна експозиция на музея, за да се запознаят с уникални български военни реликви от древността до наши дни.

Вижте снимки >>>


"Най-голям интерес към музея има от страна на младежката аудитория и учениците, които идват в "храма на храбростта" заради неповторимия дух на геройската слава", обясни за БГНЕС Мариета Станева, директор на Дирекция "Научноизследователска и военна дейност" в музея.

За първи път Дни на отворените врати има между Коледните и Новогодишните празници, като посетителите могат да се радват на красива външна експозиция, съставена от 253 образци на артилерийско въоръжение - бронетехника, авиационна и корабна техника.

В постоянната вътрешна експозиция се представя разказ за българската войска от древността до наши дни, обясни Станева.

Представени са повече от 28 000 експонати, а на изключителен интерес се радва най-новата изложба - "Да пазим спомените живи".

Гостите на музея могат да видят истински свидетелства за историята и да се докоснат до родолюбивия дух, който реликвите получили дом в музея носят като завещание със себе си.

"Нашият музей е прекалено личен музей. Няма българско семейство, чиито прадядовци да не се воювали по фронтовете във войните за национално освобождение. Всеки открива част от личната история на своя род в музея", разказа Мариета Станева.

"В музея хората не се срещат с вещи зад витрини. Тук младежката публика участва, разглобява оръжия, докосва се до образци и отговаря на викторини. Нашата стратегия е публиката да се превърне в активен участник", завърши Мариета Станева.

Националният военноисторически музей ще работи безплатно и в неделя, а за последно през тази година ще може да бъде посетен до 30 декември. Първият работен ден за 2015 година ще бъде 3 януари.