Единствената банка за майчина кърма у нас се намира в София. Отворила е врати преди 24 години. Банката е в помощ на стотици млади майки, които по една или друга причина не могат сами да изхранят новородените си. Кърмата обаче не е достатъчна за всички.

През изминалата година едва 84 жени са станали донори на кърма и тя е стигнала едва за 80 бебета.

Затова с приоритет са бебета с ниско тегло, недоносените, тези с алергии или вродени заболявания. Списъкът с нуждаещи се расте постоянно, а желаещите да станат донори намаляват.

Малко се знае за банката за кърма и броя на дарителките наистина е недостатъчен, а търсенето и необходимостта от донорска майчина кърма е доста голям”, коментира д-р Мария Русинова, директор на общинската банка за майчина кърма.

Изискванията към донорите са няколко.

Да кърми бебето си и да има излишък от кърма от порядъка на 250 милилитра-300 милилитра на денонощие – това, което тя трябва да направи е да ни се обади, тогава наш екип я посещава в дома и взимаме проби за изследвания, които задължително правим на дарителката и на бебето”, обясни д-р Русинова.

След това дарената кърма минава през редица изследвания, преди да отиде при някои от нуждаещите се новородени.

Докато броят на донорите в общинската банка за кърма намалява, в интернет обявите за кърма на черно нарастват.

Лекарите са категорични, че рисковете от заразена кърма с хепатит, ХИВ или сифилис са огромни. Затова съветват майките дори и в крайна нужда да не се подлъгват по примамливите оферти.

Иначе литър майчина кърма в банката струва символичните 1,80 лв.