За инициативата, която ще започне от 1 февруари и ще продължи до края на сезона т.г., съобщи и.д. директор на Филхармонията.

Така Софийска филхармония  подава ръка на над 4000 младежи, избрали да учат и да се развиват в областта на музиката  у нас, които ще имат възможност да посещават най-престижните концерти за класическа музика на българска сцена.

„Това е нашата отворена покана към следващото поколение музиканти, но и публика в залите. Те са следващите професионалисти, както и посланици на класическата музика. Филхармонията като институция трябва да бъде по-близо, по-достъпна и по-ясна за младите хора“, каза още Стоянов. 

Младежите могат да влизат в залите на престижната институция само показвайки ученическа карта, бележник или студентска книжка, срещу които ще получават пропуск преди концертите.

Всички детайли ще бъдат включени в информационната кампания „Имаш запазено място“, която Филхармонията ще стартира от началото на февруари.

Това ще бъде първата конкретна стъпка на настоящото ръководство към отваряне на институцията и привличане на нова публика в концертните зали. 

Следващата програма в тази посока, по която Филхармонията вече работи, е проектът по създаване клуб Приятели на Филхармонията.  Неговата цел е дългосрочна и ще развие добрите световни практики по отношение изграждане на активни партньорства с деловия и обществен елит, НПО и държавни институции в посока подкрепа и популяризиране на класическата музика.

Проектът ще бъде работещ и представен публично до началото на м. март т.г., обещаха от Филхармонията.

Виктор Стоянов се обяви за едно ново Възраждане на българската култура, за връщане престижа на човека на културата, на класическата музика и на Софийска филхармония.

За да изразят своята подкрепа на пресконференцията присъстваха ректорът на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” – проф. Димитър Момчилов, директорът на Музикалното училище „Любомир Пипков” – София – Милка Митева, зам. министърът на образованието Ваня Кастрева, директорът на Дирекция Култура в Столична община  Галина Бежанска и директор на Дирекция „Сценични изкуства и художествено образование” в Министерство на културата Ина Божидарова.