Мраморният релеф на бог Митра е намерен случайно в село Герман, където дълги години е използван като стъпало. Бдителни хора обаче забелязали, че на долната му страна има изображения, и решили да занесат камъка в музея.

След щателно изследване специалистите откриват, че това е част от релеф, свързан с култа към бог Митра (източно божество, но особено тачено от римските воини).

„Върху камъка са издялани три сцени - раждането на Митра от скала, богът принася бик в жертва и Митра пирува със Слънчевия бог. За първи път виждаме голи фигури, свързани с култа към него", разказа вчера археологът и зам. столичен кмет Тодор Чобанов, цитиран от "24 часа".

Според директора на МИС - Надежда Кирова, подобни релефи в света са рядкост. Трудно е да бъде датиран, тъй като липсва историческият контекст, но вероятно става дума за края на III век.

От този период са и разкритите останки от храм на Митра в центъра на София.

Изображението на бог Митра е поставено в медальон в центъра на релефа. От двете му страни има голи мъжки фигури, а в долната част на камъка -скорпион, змия, три жертвеника и куче, което се опитва да захапе бика за врата.

Под медальона има фронтално изсечена седнала човешка фигура, а от двете й страни по една полегнала женска и мъжка фигура - персонификации на речни божества.

„Тъй като култът към бог Митра е мистериален, изисква провеждането на различни тайни церемонии, някои от които са изисквали усамотяване. В част от тези мистерии на Митра е играела роля една пещера, в която новопосвещаваният трябва да преспи и да извърши определени ритуали и най-вероятно в околностите на София е имало такъв периферен обект, където са се извършвали част от мистериите и може би този изключително интересен паметник произлиза от такъв обект”, смята Чобанов.