Ако заварите на стъклото на автомобила си стикер, на който пише „Аз съм наглец” или „Аз искам да бъда инвалид, затова използвам техните места да паркирам колата си!”, значи вероятно сте привлекли вниманието на Facebook инициативата „Заедно срещу крайно наглите шофьори.

За около един месец инициативата е събрала над 5000 привърженици, които споделят снимки на реални нарушения при паркиране.

Освен с публикации и гневни коментари в страницата, хората са предприели и реални действия срещу наглите шофьори - публикува снимки на автомобили от цялата страна, заснети в грубо нарушение на закона, и разпечатването, и разпространява стикерите с протокативни текстове, които хората поръчват чрез социалната мрежа.

„Идеята идва съвсем спонтанно. Имахме един приятел, който спираше много нагло. И на шега един ден му казахме, че ще му направим „Стена на срама” и ще качваме всичките му снимки там, като го видим да спира така. Като направихме групата във Facebook видяхме колко много съмишленици имаме. Преценихме, че времето за превъзпитание е дошло и този проблем е доста назрял в обществото”, разказа един от участниците в групата пред Дарик.

Създателите на групата във Facebook призовават хората, които споделят идеята, да се разграничат от всякакви призиви за причиняване на щети на автомобилите, тъй като сред коментарите не липсват и доста крайни идеи.

Идеята за поставяне на стикери върху неправилно паркирали автомобили чрез спонтанна гражданска организация се среща в много европейски страни.
Пример е руското движение „СтопХам”.

Организаторите на българската Facebook инициатива споделят, че към момента не разполагат с такъв ресурс. По думите им обаче, ако „5000 или 10 000 очи в цялата страна следят за нарушители, рано или късно проблемът ще бъде изкоренен”.

Наскоро във Варна се проведена акция "Паркирал си като идиот" >>

КАТ също се активизира

Служители на КАТ също тръгнаха на лов за нагли шофьори, които спират на местата за инвалиди в големите търговски центрове.
Акцията, чиято първа част започна вчера, е съвместно с Българската асоциация на пострадали при катастрофи.

Само до обяд униформените успяха да глобят няколко шофьора със скъпи коли, спрели неправилно. Законът предвижда санкцията за тях да е в размер на 200 лева.

"Хората започнаха да се оплакват, че на местата за инвалиди има спрели коли, които нямат съответните стикери, за да ги ползват. Така съвместно с Българската асоциация на пострадалите при катастрофи решихме да действаме. Техни хора ни сигнализират, когато някой спре на такова място и ние съответно идваме и го санкционираме", обясни пред "Монитор" шефът на столичния КАТ Тенчо Тенев.

Той апелира останалите хора, които снимат и изпращат материалите до органите на реда, да дават и писмени обяснения за това, което са видели. Така полицаите ще могат да съставят акт на нарушителите, тъй като само снимка, дори и от охранителните камери на търговския център, не вършела работа.

Служителите на "Пътна полиция" разказаха и за случаи от вчера, когато са засичали спрели на места за инвалиди шофьори. Те обаче били в колите си и обяснили, че са само за малко. Ако видели обаче някой инвалид, веднага щели да се преместят.

"На такива водачи също няма да им се разминава", обясниха още от "Пътна полиция". 

От КАТ са категорични, че ще продължават с проверките.