"Жалбата е подадена дори без мотиви, но до произнасяне на съда не можем да започнем", обясни главният архитект Петър Диков, съобщава в. "Сега"

Жалбоподателят арх. Димитър Димитров твърди, че жалбата му е заради цялата процедура.

"През 2009 г. с приемането на общия устройствен план не вмъкнаха трасето на третия лъч, а след това почнаха да правят проекти за него, без да имат основание, и сега промениха плана. Не е доказана и ефективността на трасето", обясни Димитров.

Според него след "Красно село" в посока "Овча купел" и в посока театър "София" в източна посока по бул. "Владимир Вазов" няма да има никакво натоварване.

Все още няма насрочено дело срещу жалбата.

Проектът вече се пребори с няколко атаки в съда. Имаше възражения срещу решения на МОСВ да не се прави екооценка нито на изменението в общия устройствен план, нито на инвестиционния проект.

Процедурата за избор на изпълнител пък беше блокирана от жалба срещу метода за строителство на тунелите. Миналия ноември съдът отново я пусна и изборът на строител трябва да е ясен в края на март, но работата няма да може да започне заради новата жалба.

По план строежът на третия лъч на метрото трябва да започне през есента. Трасето ще тръгва от колелото на трамвая на бул. "Ботевградско шосе", ще минава през бул. "Владимир Вазов", където ще има три метростанции и една при театър "Зад канала".
Следващата ще е на Орлов мост, където ще има и връзка с първия метродиаметър, и при НДК с връзка с втората линия.
От НДК, линията продължава към кръстовището на бул. "България" и бул. "Акад. Иван Гешов", кварталите "Красно село" и "Овча купел" и ще достигне Околовръстното шосе.

Столична община е планирана третият лъч на метрото да бъде готов до 2018 г.