Те се движат от ж.к. "Гоце Делчев" до ж. к. "Младост" в столицата, съобщи днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова.

Кметът провери доставката на 20 нови съчленени автобуси за градския транспорт в гаража "Земляне", предаде БТА.

Вижте снимки >>

Автобусите са доставени по проект "Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез осигуряване на екологични превозни средства на градския транспорт" по ОП "Околна среда" на обща стойност над 66 млн. евро, посочи кметът. Тя отбеляза, че 66 от включените в проекта автобуси вече са в движение, предстои да бъдат доставени още 40.

Фандъкова припомни, че новите автобуси от германската марка отговарят на екологичния стандарт "Евро 6" и са обявени за "номер едно" на Европа за 2014 година. Те са с пълна достъпност за хора с увреждания, майки с колички, снабдени са със звукова сигнализация за незрящи.

От края на март ще се движат нови автобуси и по линиите "83" от кв. "Илиянци" до "Зоопарка" и "94" от СУ "Климент Охридски" до "Студентски град", информира Фандъкова. Тя отбеляза, че Столичната община е успяла да намали почти на половина средната възраст на автобусите след купуването на нови 110 единични превозни средства.

Кметът заяви също, че вече са подменени 90% от тролейбусите, като в момента по улиците на София се движат най-много 3- до 5-годишни тролейбуси.

Миналата година са били доставени 20 нови трамваи.

"Предстои процедура за още 5 нови трамвая. В следващия програмен период ще продължим да работим за трамвайния транспорт", посочи Фандъкова, цитирана от "Фокус".