Преди дни от НАП започнаха засилени проверки на търговците на едро и дребно на цветя. 

Инспекторите проверяват дневните обороти и плащат ли търговците реално дължимите данъци. Следят и за спазване на осигурителното законодателство.

От проверените в петък до обяд 23 обекта на цветната борса "Димитър Петков" в столицата, инспекторите от отдел "Оперативни проверки" са установили неспазване на закона в осем от тях.

Отново най-често срещаните нарушения са неиздаване на касови бележки и разлика в касовата наличност. Проверяващите се натъкнаха и на двама търговци, които работят без фискални устройства.

Други двама земеделски производители, които имат право да работят без касов апарат, продавайки собствена непреработена продукция на открито, не са издали задължителния по Закона за счетоводството документ.

Очевидно, предлаганите екзотични цветя не са отгледани от тях, но това ще бъде обект на предстоящи проверки и ревизионни производства.

Органите по приходите са установили и порочната практика, на търговците на дребно да се издават стокови разписки на занижени цени, а не задължителните фактури с касов бон, с което реално се укриват приходи от вносителите и търговците на едро.

Постоянният контрол в обектите е довел до значителен ръст на регистрираните обороти, което дава основание в следващите дни, нови обекти за търговия на едро в столицата да се поставят под постоянно наблюдение. Предстоят проверки и в магазините за цветя.

Експертите от НАП наблюдават и анализират данните от дистанционната връзка с фискалните устройства на обектите за търговия с цветя и при наличие на съмнително занижени дневни обороти изпращат предупредителни писма на собствениците им.

"Целта на приходната агенция е, не санкционирането, а партнирането с клиентите и точно затова ги предупреждаваме да бъдат коректни" - заяви Славчо Шалев, началник отдел "Оперативни проверки" в столичната НАП – "Радостен факт е, че търговци, които бяха санкционирани миналата година при днешната проверка се оказаха изрядни".

Целенасочените проверки и наблюдения се извършват за втора поредна година и са в резултат от анализ на декларираните приходи от лицата, произвеждащи или търгуващи с цветя и растения. Дирекция "Управление на риска" в ЦУ на НАП е установила, че средногодишно бюджетът губи приблизително 7 млн. лева от укрити ДДС и преки данъци в този сектор.

Оперативните проверки се извършват на територията на цялата страна и са елемент от програмата на НАП за третиране на рисковете и спазване на данъчното и осигурително законодателството през 2015 година.