Така той обясни закъснението на влакчетата на метрото по линията  "Люлин - Младост" тази сутрин, предаде БГНЕС.

Заради неравномерното движение на композициите по станциите се натрупаха огромни тълпи пътници в час пик, а часовниците показваха произволни минути до идването на следващия влак - от 0 до 30.

В ранните часове около 6.30 ч. пък граждани съобщиха, че влакчетата са били през 1-2 минути и са се движили почти празни.

От МВР побързаха да информират, че няма никакви инциденти или криминални случки в столичното метро, което да е причинило забавянето на мотрисите.

От днес влакчетата се движат между станция 19 и станция 23 без пътници, за да може участъкът да бъде в реална експлоатация преди да се въведе движението с пътници, заявиха от "Метрополитен".

Наредбата е две седмици предварително да се пусне движението на метрото без пътници в новите участъци до летището и Младост IV.

С изграждането на участъка "Младост IV – Бизнес център София", маршрути на метрото се предвижда да се разширят:

Маршрут 1 – Аерогара София – МС "Джеймс Баучер".
Маршрут 2 – Бизнес център Младост IV – МС "Сливница".

Диспечерът съобщи още, че графикът досега е бил с 26 влака, от тази сутрин вече се движат общо 38 влака.

Очаква се до вечерта нещата да влязат в норма и часовниците на метроспирките да показват реалните минути до идването на следващия влак.

Линията до летището трябва да бъде пусната в началото на април, а до Бизнес парка - месец по-късно. Пресечната точка ще е станция "Младост 1".

Разширението на метрото ще скъси интервалите между влаковете в пиковите часове, на първата линия с половин минута и с около две минути на втората линия. Така по Линия 1 в пиковите часове влаковете ще преминават през 3 мин., а по Линия 2 – през 6 минути.

Метрото проговори на английски с гаф

В мотрисите съобщенията за всяка следваща станция вече се обявяват освен на български и на английски език.  Те се пускат заради новите отсечки до Бизнес парка и летището.

Произнасянето на станция "Г. М. Димитров" като "Джи Ем Димитров" обаче предизвика смях и смут сред софиянци. Филолози заявиха, че названието би следвало да се произнася по същия начин, както и на български. След коментарите вчера от столичния метрополитен пуснаха ново съобщение, което вече звучи както на български, но с акцент.

Променят маршрути заради метрото

Вчера на комисията по транспорт в общината съветниците решиха да променят маршрутите на някои автобуси заради пускането на метрото. Промяната ще е експериментална и ще продължи най-много 6 месеца, а след това ще се реши дали е полезна, съобщава "Сега".

Най-сериозен дебат се появи около промените в маршрута на 111. В момента автобусът се движи от ж.к. "Младост 1" до ж.к. "Люлин 1". Идеята занапред е маршрутът на линията да се съкрати в частта му в "Младост" и да остане само между Бизнес парка в "Младост 4" и "Люлин 1".

Според част от присъстващите на комисията така ще се получи един участък от около километър, откъдето ще минава единствено автобус по линия 76, който е през интервал от 10-11 минути. Това би затруднило и забавило живеещите в района.