Събитието е на 28 март от 19.30 ч. в ресторант "Друзья",  съобщи д-р Мажена Пашева - началник на отделение "Патология на бременността" в лечебното заведение, предаде БТА.

Ротари клуб "Банкя" и столичния ресторант са организатори на инициативата под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Чрез томбола и търг с произведения на изкуството ще бъдат събрани средства за закупуване на перфузионни системи за точно дозиране на силно действащи медикаменти за жени, при които раждането е започнало преждевременно.

Част от сумата, събрана от куверти, също ще бъде предоставена за каузата.

Един от тези апарати струва около 4500 лв., като за болницата ще са необходими поне два за 1-2 пациентки седмично, които са в особено тежко състояние, посочи д-р Пашева.

По думите й средно около 10-15 на сто от ражданията в света, както и в България са преждевременни. Това води до рискове за детето като например дихателна недостатъчност поради неразвития бял дроб, увреждания на мозъка, неврологични заболявания, посочи специалистът.

Според нея основен фактор за подобен вид раждания е липсата на женска консултация и недостатъчно добро проследяване на бременността. За 9-те месеца на бременността жената трябва задължително да направи пет прегледа с ултразвук, но НЗОК покрива едва част от тях, отбеляза Пашева.

Поради липса на средства много от жените у нас, особено в по-бедните райони на страната, не проследяват бременността си, което може да доведе до преждевременно раждане.

Именно в такива случаи от голямо значение е болничното лечение. То има за цел да спре или отложи максимално във времето раждането. Дори отлагане с няколко дни е от голямо значение за бебето, защото така се намалява риска от увреждания, посочи Пашева.

Тя апелира хората да се включат в инициативата и изрази надежда да се съберат достатъчно средства за закупуването на необходимата техника.