Качеството на живот в града ще спадне невероятно много. София няма да е притегателен център за младите хора от страната, защото културата създава качество на живот, посочи Танев във видеоинтервю за БТА.

Според него основната грешка на политиците - независимо управляващи или опозиция, е че не мислят за културата като за икономика, като сфера, през която могат да се решават социални и демографски проблеми, въпреки многобройните примери от различни страни.

Интересът на държавниците и политиците към културата е минимален - ако се прави нещо, то е куртоазия. Потвърждение е фактът, че все още бюджетът за култура е 0,4 на сто от БВП.

Затова съм скептично настроен към възможността от средата на годината във фонд "Култура" да постъпват 10-процентните отчисления по Закона за хазарта, каза Валентин Танев.

Създаването на художествени комисии, които да преценяват качеството на спектаклите, може да доведе до недобри практики, които помним от миналото. Това коментира актьорът във връзка с дискусиите за необходимостта от качествени критерии при оценка на продукцията, от която да зависят субсидиите за театрите, тъй като в "гонене" на бройка продадени билети се правят компромиси и преобладават комерсиалните заглавия.

Заместник-председателят на Съюза на артистите в България (САБ) не разчита особено, че ще бъде придвижен и проектът на Закон за театъра - крайно необходим по думите му.

Проектът, подготвен от съюза на базата на качествения закон отпреди 9 септември, е предоставен на Министерството на културата, каза Танев.

Новото около наградите "Икар" тази година е участието на театри от страната, които ще представят откъси от свои постановки на празничния спектакъл довечера в Народния театър "Иван Вазов".

Затова и мотото на вечерта е ". . . Има думата театърът". Режисьор и сценарист е Стоян Радев, сценограф - Мира Каланова. Водещ е актьорът Герасим Георгиев - Геро.

Изложбата за 90-годишнината от рождението на Георги Калоянчев пред Народния театър ще е изключително любопитна за почитателите на театъра и на бележития актьор - за първи път пред публика се представят документи и снимки от личния му архив, с разрешението на неговото семейство, каза Валентин Танев.

Голям интерес имаше и миналата година към изложбата за Крикор Азарян. Експозициите са от съпътстващата програма на Софийския театрален салон, на който се представят номинираните за "Икар" представления, отбеляза Танев.

Той се гордее много и с Кукления театрален салон под мотото "Деца, водете родителите си на театър". Полезно е за родители, баби и дядовци да влизат по-често в кукления театър - така ще се връщат към детството, което е прекрасно, защото чистотата на възприятията е много важна, смята Валентин Танев.

Три театъра в София обявиха “Месец на театъра” >>