До дни експертният съвет, който разглежда отделните проекти за нов облик на центъра на София, ще излезе с окончателно становище как трябва да изглежда градът, предаде Дарик.

Реновнирането на централната част на София не подлежи на обжалване, като проектантите трябва да отстранят забележките и да пристъпят към реализацията, която вероятно ще започне догодина.

Диков обясни, че се обсъждат проектите на изпълнителите по обществената поръчка „Благоустрояване на трите зони на градския център”.

Главният архитект припомни и кои са зоните.
Първата е по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” от Орлов мост до ул. „Граф Игнатиев”. Втората зона е самата ул. „Граф Игнатиев” от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” до ул. „Алабин”, заедно с ул. „6-ти септември”, ул. „Шишман”, ул. „Солунска”, пл. „Славейков” и градинката на „Св. Седмочисленици”. Четвъртата е Народното събрание и площада около храм-паметника „Александър Невски”.

„За третата зона – Градската градина и двореца, журито прецени, че няма нито един проект, който да отговаря на критериите и изискванията. Там конкурсът беше прекратен. Сега един от участниците води дело срещу прекратяването на конкурса. Когато приключи делото, ще обявим нов конкурс”,
обясни арх. Диков.

Готвените промени в облика на София предизвикаха разгорещена полемика сред експерти и граждани.
Доста въпроси повдигна идеята нивото на Перловската река да се вдигне, а около нея да има площадки за игра – на метри от разширените платна на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”.

Най-вероятно ще отпадне идеята за кръгово движение на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и ул. "Гурко" до Националния стадион.

"Няма логика да има кръгово на кръстовище, където движението във всички посоки не е равностойно и затова то ще остане в този вариант", смята Петър Диков.

По думите му  най-спорните моменти в проектите вероятно ще отпаднат.