Според 60% от хората, които са си казали за нарушението, причината била, че нямало от къде да купят билет. Това сочат данните от онлайн проучване, направено между януари и март тази година по проект „Правата ми в действие" на сдружение „Департамент за правна култура", пише "Монитор".

В него са взели участие 15 735 българи на различна възраст от пет големи града - София, Пловдив, Бургас, Варна и Стара Загора.

Целта на проекта е да провери доколко спазват задълженията и си търсят правата гражданите, когато им се налага да бъдат потребители.

Така 45% са признали, че им се е налагало поне веднъж, а някои и повече пъти да пътуват като гратисчии. В повече от случаите анкетираните са отговорили, че просто не са имали от къде да купят билети.

Справка на вестника из форумите потвърждава проучването, като в мрежата се твърди също, че шофьорите не давали билети дори и когато имат, защото пътниците им имали един лев на дребни монети, а не на цяло левче. В такива случай ватманите директно отказвали да продават билетчето.

В други случаи пък апаратите в градския транспорт гълтали монетите и не пускали билет, защото не са били заредени с хартия.

От данните на сдружение „Департамент за правна култура" става ясно още, че масово нашенци се оплакват от мръсни вагони на влакове и от ненадеждни за пътуване маршрутни таксита.

Експертите обаче поясняват, че е много малък процентът на хората, които са потърсили за това правата си и са се оплакали в Комисията за защита на потребителите.

50% от анкетираните твърдят също, че нерегламентирано им е искана такса за тоалетна в заведение, в което са клиенти. И докато в София такива случаи няма, то в провинцията нещата стоят по-различно.

Макар да е вече рядко срещана практика, все още се случва в някое и друго ресторантче или кръчма с жива музика да искат между 20 и 50 стотинки за ползването на тоалетната.

Съвсем пресен коментар по темата на гражданин от Пловдив разяснява, че в ресторант в града е бил принуден да си заплати за облекчаването.

„Най-малкият проблем е това за мръсната тоалетна, за която се плаща 50 стотинки", пояснява още жителят на Града под тепетата.