Идеята е да се развие градското земеделие.

„Отворени сме за нови и свежи идеи, подготвяме и инициатива за законодателни промени, свързани с възможността общините да упражняват повече контрол”, обяви председателят на екокомисията към Столичния общински съвет Лорита Радева пред в. "Новинар".

Тя уточни, че идеята е промените да се одобрят от сдружението на общините и след това да се внесат за разглеждане.

Измененията, които ще бъдат предложени, предвиждат общински служители да могат да упражняват контрол за качеството на храните, които се предлагат на тържищата.

По този начин може да се пребори и нелегалната търговия на различни стоки от багажниците на колите.

Сега в много от кварталите на столицата хората продават нелегално мляко и яйца направо от тротоара, по спирките на градския транспорт или директно от автомобила си.

Радева уточни, че общината може да ги санкционира единствено за това, че упражняват дейност нерегламентирано на общинска площ, но не отговаря за качеството на продаваната където и да е стока.

По думите й е възможно да се създаде звено в общината, което да съдейства на агенцията по безопасност на храните за проверките по пазарите.

"Друг приоритет, свързан с развитието на земеделието, е отдаването на общински земи за развиване на зеленчукопроизводство", каза още Радева.

Тя уточни, че ако има организации, които искат да развиват земеделие на подходящи общински терени, кметството е готово да съдейства.

Радева добави, че общината съдейства и за организирането на фермерските пазари в София, които се провеждат на Римската стена и тържището "Иван Вазов".