Парното се спира три последователни дни със средноденонощна температура по-висока от 12 градуса по Целзий и прогноза за трайно затопляне, информират от топлофикационното дружество.

Според прогнозата на НИМХ,  в края на настоящата и в началото на следващата седмица се очаква сериозно понижение на температурите, така че все още няма налице законово изискваните условия за спиране отоплението на столичани.

От дружеството отбелязват, че според законовите разпоредби компанията е задължена да предоставя на клиентите си топлинна енергия за отопление в периода 1 октомври - 30 април, посочват от "Топлофикация София".

Преди официалното приключване на отоплителния сезон клиентите имат възможност да заявят изключване на отоплението в сградата със заявка, приета с решение на Общото събрание на етажната собственост.

До момента от тази възможност са се възползвали само 159 сгради - 39 училища и детски градини, 7 болници, 41 административни сгради и 72 жилищни сгради.

Заявките се подават в обслужващия топлорайон и се изпълнява в рамките на един работен ден.

По-високи мартенски сметки

От днес мартенските сметките за парно и топла вода са на разположение на столичани на интернет страницата на дружеството - www.toplo.bg и в касите на компанията.

Според данните на изчислителния център на “Топлофикация София” потреблението на топлинна енергия в столицата е било по-високо от обичайното за март заради ниските температури.

По информация на НИМХ към БАН средномесечната температира е + 4,6 С ̊( за сравнение през март 2014 г. средно месечната температура е била +8,3 С ̊)

Окончателните си индивидуални сметки столичани ще получат след края на отоплителния сезон, когато уредите в жилищата им бъдат отчетени и бъдат изготвени изравнителни сметки.

През април част от клиентите на “Топлофикация София” за първи път ще получат и електронни фактури. Тази услуга влезе в сила от март и клиентите на “Топлофикация София” могат да изберат да получават е-фактура за парно и топла вода. От тази възможност вече са се възползвали над 4 000 потребители.

Всеки желаещ може да изтегли заявление от www.toplo.bg, да го попълни и изпрати на e-faktura@toplo.bg.

Заявления се приемат и в деловодството на дружеството – кв. Борово, ул. „Ястребец” №23 или в касите на компанията, като клиентите трябва да имат предвид, че заявленията за физически и юридически лица са различни.

От началото на април столичани вече могат да заявят Е-фактура от “Топлофикация София” и в една от 300 каси на Изипей.