По повод 100-годишнината от Геноцида над арменския народ за първи път в Синагогата в София ще се отслужи съответна служба в памет на жертвите от Геноцида над арменците.

Службата ще бъде отслужена на 18 април от 12.00 ч.

На следващия ден - 19 април, от 10.20 часа в софийския православен храм "Света София", ще се отслужи молебен в памет на загиналите арменци по време на събитията през 1915 г. в Османската империя, а от 11.10 часа в протестантската църква на ул. "Солунска" ще бъде отдадена почит към милион и половината арменски жертви.
Също на 19 април от 11.50 часа в католическата църква "Свети Йосиф" ще се отслужи помен в памет на арменците.

На 18 април ще има премиера на спектакъла "41-ия ден на планината Муса" или "100 години по-късно" патриотична балада от Крикор Асланян в Руския културно-информационен център.

На 19 април ще има възпоменателен концерт в памет на жертвите от геноцида над арменците с участието на композитора.

На 20 април от 11.00 часа в салона на Съюза на българските журналисти ще има пресконференция по повод декларацията, внесена от 100-те български интелектуалци в Народното събрание, с участието на част от подписалите документа.

На 20 април в залата на "Модерен театър" ще се състои поетично-музикален рецитал.

На 21 април от 18.00 ч. в Центъра за източни езици и култури към СУ "Св. Климент Охридски" ще бъдат представени откъси от литературни творби на арменски автори и книгата "Сред развалините" на Забел Есаян в превод на Агоп Орманджиян.

В градина "Ереван" (зад Министерство на земеделието) на 23 април скаутите от Хомен-ътмен ще засадят 100 незабравки и ще изпишат цифрата "100" с цветята и бели камъни.

Откриването на символичната инсталация, посветена на 100-годишнината от Геноцида над арменците, ще бъде в 18.30 часа. След това ще има програма с мултимедия, ще бъдат запалени факли и свещи.

От "Безпрецедентната присъда на германския съд до Конвенцията на ООН "За наказване на престъплението геноцид" е темата на лекцията, която ще изнесе консулът на Армения в България Геворг Гарибджанян на 23 април в Центъра за източни езици и култури към СУ "Св. Климент Охридски".

На 23 април в сградата на Столична община в 10.00 ч. ще бъде открита еднодневна фотоизложба, посветена на Армения и арменците в България.

На 24 април автомобилно шествие ще поеме по столичните улици до Арменския гробищен парк (кв. Орландовци). В 19.15 ч. ще започне програмата пред Паметника на жертвите от Геноцида над арменския народ.