Ще има цялостна реконструкция на площад "Руски паметник", включително и на ВиК мрежите, които са на близо 100 години и от 1918 г. насам само е била ремонтирана. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред Би Ти Ви, коментирайки предстоящите ремонти в столицата.

Движението на трамваите ще бъде изградено двупосочно от към бул. "Ген. Скобелев", за да се получи истинско кръгово кръстовище. Това ще е и първият участък за "зелен" трамвай в столицата - по това трасе, трамвайните мотриси ще преминават върху трева, а не върху асфалт.

След 1-ви юни започват и ремонтните дейности и по оставащата част от бул. "Цариградско шосе" от Алея Яворов до 4-ти километър. Там се очаква затруднение на движението, тъй като ще бъде ремонтиран и моста над Алея Яворов, допълни кметът.

Предвижда се и още един трети капитален ремонт на възлово софийско кръстовище – това на бул. "Иван Гешов" и бул. "България". Планът е да се изгради кръстовище на две нива – горното да е с кръгово движение, а трамваят да минава отдолу, където ще има и светофар.

Кога ще започне този ремонт все още не е ясно, тъй като ще се изчака отваряне на на "Черни връх" и "Руски паметник", за да не се затрудни движението в столицата.
Ремонтът на бул. "България" ще продължи 11 месеца по план.

Йорданка Фандъкова подчерта, че в момента тече ремонт по последния участък от пешеходната зона на бул. "Витоша", който се очаква да бъде завършен до края на юни.

От 1-ви юни започва и реконструкцията от НДК до Южен парк, като са предвидени подмяна на трамвайните релси, поставяне на улично осветление, озеленяване и залесяване.  

В дългосрочния план за столицата се предвижда изграждането на повече велоалеи, подмяна на болни и стари дървета с нови, както и засаждането на още по софийските улици. Целта на кмет Йорданка Фандъкова е да има 800 дървета по улиците на столицата.

За проблемите с появяващите се дупки по улиците след всеки зимен сезон, Фандъкова отнова заяви, че единственото решение е цялостен ремонт и преасфалтиране.

За тази година общината е планирала изграждането на 12 нови улици в кварталите, както и цялостната реконструкция и преасфалтиране на 35 улици, ще има ремонти на вътрешнокварталните улици.