Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на проверка на изпълнението на проекта за разширение на столичното метро в отсечката Младост 1 - „Бизнес парк София”.

Проверката засега ни удовлетворява. На 5 май ще мина, за да видя какво се случва, тъй като сме се разбрали да няма повече строители и да няма нищо наземно", допълни кметът.

Вижте снимки от проверката >>


Стойността на новата метроотсечката от 3 км и 3 метростанции е 44 млн. евро - 34 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие и 10 млн. евро местно съфинансиране.

По думите на кмета цената на 1 км готово метро на подземните участъци е около 16,5 млн. евро на километър. Тази цена е няколко пъти по-ниска от завършените през 2014 г. и 2015 г. участъци на метрополитените в Прага, Варшава и Будапеща, отбеляза Фандъкова.

Тя подчерта, че трафикът в района на новите станции на метрото ще бъде облекчен с над 20%, 45 хиляди души ще ползват метрото до Бизнес парка, вредните газове ще бъдат намалени с около 7 хиляди тона. С 8000 автомобила дневно ще намалее движението около новопостроения участък на метрото, отбеляза кметът на София.

Строителството на новото трасе включва изграждането на конструкциите на тунелите, метростанциите, естакадите, релсовия път и доставката и монтажа на оборудването на 18 системи за управление и функциониране на метрото, посочи Стоян Братоев, директор на "Метрополитен".

Той каза, че се откриват общо 600 места за паркиране на автомобили с подземния паркинг при крайната станция за 120 автомобили и с паркоместата в локалните платна.

На 2 април бе открита метроотсечката до летище София.

6-лентов булевард стига до Околовръстното

След пускането на метрото до Бизнес парка "София" ще продължи работата по пътната инфраструктура на бул.“Александър Малинов“ в района, съобщи още кметът.

Ще се изгражда новата част от трасето на бул.“Александър Малинов“ от станция "Проф.Александър Теодоров-Балан" до Южната дъга на Околовръстен път, която е с дължина 1.4 км.

Ще започне и реконструкцията на "Ал. Малинов" от бул. "Андрей Сахаров" до бул. "Цариградско шосе" с дължина 0.8 км.

Двата участъка ще бъдат завършени в края на август тази година. Така 3.7 километра трасе на бул. "Ал. Малинов" в края на август – началото на септември ще бъде обновено.

Булевардът ще е с две платна по три ленти в посока.

До края на май ще бъде завършен двуетажният паркинг при метростанция „Бизнес парк „София“, където продължава работа по озеленяването.

Кметът съобщи още, че в столицата освен централните булеварди покрай метрото се ремонтират и вътрешно кварталните улици, като това става по заявка на районните кметове и така се разпределят задачите. Тези ремонти са започнали преди седмица.