Зам.-кметът с ресор "Инвестиции и строителство представи свършеното до момента по програмата.

39 от подадените заявления са получили положителна оценка, 17 от тях са върнати за корекция. Седем са в процедура на разглеждане.

25 са подписаните договори между Столична община и сдруженията на собствениците. От тях 12 са подписани и от банката и областния управител. Предстои останалите да бъдат внесени след празничните дни.

Най- много подписани договори има в районите: "Искър", "Слатина" и "Младост", "Подуяне" и "Триадица".В "Искър", "Слатина" и "Подуяне" са подписани по четири договора, а в "Триадица" и "Кремиковци" по два, уточни заместник-кметът.

Тя поясни, че 24 са районите, в които има допустими сгради за кандидатстване по програмата.

„Със стартирането на програмата е създадена работна група, която има за цел да контролира процеса. Тя също оказва съдействие на гражданите. Провеждат се и регулярни срещи с жителите на Столична община и срещи с домоуправители на жилищни сгради", обясни Савина.

"Повечето допуснати сгради за саниране са с един или два входа", съобщи арх. Влади Калинов.

"В тях хората се познават. При останалите не могат да се споразумеят. Вторият проблем е за допустимостта, ако един не е съгласен”, обясни той.

Той посочи, че трябва да се обърне внимание на промените, влезли в проект на Министерски съвет в сряда. Те са в няколко посоки.

"Намалява се изискването за блок секциите. В момента могат да се правят по-малко блок секции. Второ – не е задължително 100% съгласие. Допуска се 5% от собствениците да не са съгласни. Условието в програмата е общината да реши как да реализира този проект, така че сградата да има обща визия. Това е постижимо. Няма да се стига до подмяна на дограма, само топлоизолация, мазилки. Има разни дребни условия, които са поставени в това постановление на Министерски съвет, с които ще се съобразим”, обясни арх. Калинов.

Той посочи, че в Банкя и Панчерево блоковете не отговорят на изискванията за саниране.

С 30-50 % намаляват сметките за отопление след обновяването на сградите, сочат сметките на общината.

„В някои случаи сметките достигат намаление до 70 процента. Изключително много разчитаме на медиите темата да е актуална. В един такъв голям град като София е по-трудно да се стигне до информацията от уста на уста. Все пак говорим за големи квартали. Вече тяхното желание е въпрос на личен избор”, коментира Ирина Савина.

Тя поясни, че в момента тече процедура за избор на проектанти и  най-оптимистичният вариант е през месец юли да стартират първите блокове.