Предстоящият ремонт обхваща само част от парка и е на стойност 1.775 млн. лв. без ДДС, а проектът е изготвен от "Тераконсулт" ООД.

В поръчката се включват обновяване на детската площадка, по-известна като "Слона", подмяна на настилките, изграждане на обществена тоалетна и подземна поливна система, съобщава "Сега".

Обществената тоалетна ще бъде изградена в съществуваща сграда, която се намира в близост до детската площадка от страната на бул. "Цариградско шосе".
В нея са предвидени както мъжка, дамска, тоалетна за хора с увреждания, така и помещение за майки с деца, ще има и кабина с охрана и каса.

Тази обособена позиция включва и изграждане на водопровод и струва 160 хил. лв. без ДДС.

"Тази сграда е налична и дори е паметник на културата, но отдавна е запусната и е обрасла и ние ще я възстановим", обясни главният архитект на София Петър Диков, който преди две години дори заговори за стратегия за обществените тоалетни.

В момента в парка има само химически тоалетни.

Предвижда се и цялостна промяна на площадката "Слончето". Там ще бъде премахнат пясъчникът, който е в средата на площадката, и ще се направи нов, по-малък.

Площадката ще е в осмоъгълна форма с диаметър от 7.20 метра и ще има стени от 80 см. Облицовката ще е от естествен камък, а настилката ще е ударопоглъщаща.

На всеки ъгъл ще има кашпа и пейка. Запазва се пързалката слонче, а до нея ще се изгради лабиринт, който ще е маркиран само в настилката. Цената на ремонта е 225 хил. лв.

Ще бъдат подновени настилките на алеите, заключени на север между бул. "Цариградско шосе", на запад от езерото "Ариана" и на юг - алеята до стадион "Българска армия" и Колодрума.

Предвижда се на места асфалтът да се смени с павета и трошенокаменна настилка.

"Напълно преднамерено е търсено създаването на един неочаквано причудлив "геометричен" хаос, който може би ще откъсне малките посетители от прекалено експлоатираните и банално стилизирани "детски" мотиви", пишат проектантите за "Слончето".