Вчера започна подаването на заявления на кандидатите за първи клас и до обяд минаха 120 родители, пише "Монитор".

Влизаше се по списък, съставен от самите тях. Първи в листата с чакащи бяха именно Матови, „завардили” училището още от 11.30 в събота.

Образцовото семейство следеше за реда на опашката, като вписваше на две места името на детето плюс телефон за връзка. Отделно родителите получаваха синьо листче с номера си, изписан със златист маркер.

На всеки два часа вървеше проверка на присъстващите. Липсващите отпадаха. Така в понеделник един родител, който в първия ден бе под №17, в утрото на записването беше 68-и.

Рекордьорите Матови дежуряха на стълбите на училището и почиваха в колата си.

Мъж от квартал „Овча купел” пък на всеки два часа пристигаше, за да потвърди присъствие и после пак се прибираше.

Сред разпознаваемите лица на опашката бяха водещият на спортните новини на bTV Тодор Кирков и актьорът от Младежкия театър Светослав Добрев.

До 10.30 часа, благодарение на създадената от Матови организация, нещата вървяха спокойно. С напредването на деня обаче напрежението ескалира, стигна се до скандали и списъкът се оказа на косъм от суспендиране от граждани, дошли след 9 сутринта. Родителите със сини листчета в джоба обаче овладяха положението.

Кое дете влиза ще стане ясно на 3 юни, когато излизат резултатите от първото класиране. В 133-то училище приемат 4 паралелки по 24 деца, които ще изучават руски език 3 часа седмично като задължителен избираем предмет (ЗИП).