Очаквам второто полугодие да заработи новата система на спецзвеното, уточни  заместник-кмет на Столичната община при представяне на изпълнението на бюджета към месец април, предаде „Фокус”.

По думите на Барбалов, структурната промяна вече е одобрена от Общинския съвет и към края на този месец вече ще започне преназначаването на хората.

"На практика ще се създава нова дирекция от два отдела. Единият отдел е от хората, които до момента работят по големите ревизии в общината, а другият ще бъде от нови служители, които ще работят по събиране на влезли в сила актове и наказателни постановления, издадени от Столичния инспекторат и от търговската дирекция, и свързани с местни данъци и такси”, обясни той.

Барбалов заяви, че очаква новата система да повиши събираемостта. Според него важното е, че когато се санкционират някои нарушители, да се знае, че съответно те ще заплатят тази санкция на общината.

Близо 14 милиона повече са събраните средства през април спрямо същия период за миналата година, стана ясно още от отчета на зам.-кмета на София.
Изпълнението на приходната част на бюджета е на 40 процента.

"Забелязва се известен ръст на данъците от придобиване на собственост, както и на таксите за технически услуги", уточни Барбалов. Отчита се и нарастване на плащанията чрез онлайн системата – 38 процента повече са събраните средства от същият период през миналата година.

Близо 14 милиона повече са събраните средства през април спрямо същия период за миналата година, стана ясно още от отчета на зам.-кмета на София. По думите му изпълнението на приходната част на бюджета е на 40 процента.

"Забелязва се известен ръст на данъците от придобиване на собственост, както и на таксите за технически услуги", уточни Барбалов.

Отчита се и нарастване на плащанията чрез онлайн системата – 38 процента повече са събраните средства от същият период през миналата година.

Барбалов изрази надежда все повече хора да се възползват от тази електронна услуга, която е за удобство на гражданите. В 21 детски градини и ясли в София също вече може да се плаща таксата чрез ПОС устройства.

"Вече, може би около година, имаме и приложение, което е за преносими устройства. Казва се „Данъци София”, където хората могат да си го свалят и да проверяват задълженията си за местни данъци и такси онлайн, което е допълнително удобство за любителите на преносимите устройства”, каза още зам.-кметът по финанси.

Относно приходите от синя и зелена зона в София Барбалов посочи, че тези средства отиват в Центъра за градска мобилност за поддържане на една социално поносима цена на транспортната услуга в столицата.