Естакадата от цветя ще скрие неработещия от години фонтан, точно като едно от древните чудеса на света - Градините на Семирамида край Вавилон, съобщава "Монитор".

„Ще направим проект за мястото, за да може то да стане привлекателно, когато завърши ремонтът и на самата гара”, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова.

Според сметките на експертите, за да се възстанови водната стена, която е работела през 70-те години, и тя да бъде безопасна ще са нужни около 200 000 лв.

Безплатна тоалетна край входа на метрото ще се опита да превъзпита навика на клошари и бездомни да „маркират” ъглите в подлеза. Това се налага, защото и сега има WC-та в района, но въпреки всичко някои хора нямат пари и предпочитат задната част на подлеза, защото е почти необитаема, а магазините - празни.

Преди две години заедно с изграждането на метростанцията там общината инвестира над 200 000 лв. за нови настилки на тавана, стените и пода и постави нови лампи. Малко след това обаче вандали изтръгнаха кабели на осветлението и изпочупиха крушки.

От два месеца 4-те пешеходни входове се пазят от камери, а освен това там има екип на общинска полиция, обясни шефът на дирекция „Ред и сигурност в общината” Красимир Димитров.

За безопасността на хората се грижат и полицаите от СДВР.

Миналата година общината се опита да превърне изоставените павилиони в център за модерно изкуство. Празните павилиони в подлеза трябваше да станат ателиета и студия за изкуство. Идеята обаче срещна яростен отпор от червените съветници и точката за новия артцентър беше отложена.

През 2003 г. по времето на кмета Стефан Софиянски се направи ремонт на пространството пред Централна гара. Тогава бяха построени магазините в подлеза и бяха поставени плочките, специално направени като копие на жълтите павета от бул. „Цар Освободител”.

За ремонта на предгаровия площад и подлезите общината плати 20 млн. лв. Шатрата пък струваше на софиянци над 1,6 млн. лв. и имаше гаранция от 20 г., но малко след пускането й в експлоатация се наложи конструкцията да бъде укрепвана.

В момента с европари се прави и мега ремонт на Централната жп гара. Според проекта основната сграда ще бъде от метал и стъкло.

Напълно обновени ще са и подлезите и чакалните. Гарата ще има нови информационни табла, ескалатори, асансьори и други съоръжения за хора със затруднена подвижност.

Сред новите придобивки ще бъде и детски кът. В новата гара ще бъдат разположени няколко ресторанта, вериги за бързо хранене, магазини и супермаркет. Чакалните ще бъдат отоплени през зимата и комфортно охладени през топлите месеци.