Софийска св. митрополия, лекари от Александровска болница, Църковното настоятелство на храм ротонда „Св. вмчк Георги“ и Фондация „15 века България” възобновяват 4-ри вековна традиция за Литийно шествие в памет на мъченичеството на св. Георги Софийски Най-нови.

От 18:00 ч. на 25 май 2015 г. в параклис св. „Георги Софийски Най-нови” в двора на Александровска болница ще започне вечерно богослужение.

Литийното шествие се предвижда да започне към 18:30 ч. от параклиса и да продължи по бул. „Пенчо Славейков” и бул. „Витоша”, през пл. „Св.Неделя”, ул. „Съборна” до Храм ротонда „Св. Георги”, където е гробът на светеца.

До 1945 г. в София съществува традиция за провеждане на това шествие от мястото където мъченически е пострадал светеца през 1534 г. (при ъгъла на сегашните ул. „Св. Георги Софийски” и бул. „Пенчо Славейков”) до двора на Храм ротонда „Св. вмчк Георги“, където е гробът му.

Възобновяването на традицията се осъществява с благословението на Негово Светейшество Неофит – Митрополит Софийски и Патриарх Български.

Дори и в годините на османското владичество, когато ротондата „Св. вмчк Георги“ е превърната в джамия, предците ни са имали специално разрешение на този ден да изразят почитта си към св. мъченик Георги Софийски Най-нови.

Поканват се всички столични духовници, лекари и студенти по богословие и медицина, миряни от София и страната.

Мястото, където е заловен и убит Св. Георги Най-нови е двора на Александровска болница при ъгъла на сегашните ул. «Св. Георги Софийски» и бул. «Пенчо Славейков», недалеч от болничния параклис.

На мястото е имало голям каменен кръст с уточняващ надпис, който няколко години след 1944 г., поради риск да бъде унищожен, е прибран от столични свещеници и до днес се съхранява в олтара на храм «Св. Георги Победоносец» на бул. «Св. Патриарх Евтимий».