Кинопанорамата "Намасте, Непал" - с филми, отличени на фестивали по цял свят, започва днес от 19.00 ч. в кино "Люмиер" (зала 11 в НДК), предаде БТА.

Филмите са свързани с различни експедиции и истории, с бита, културата и природата на Непал.

Лице на кампанията е Боян Петров - първият български алпинист, изкачил К2.

Панорамата е организирана от екипа на Международния фестивал на планинарския филм "Банско филм фест" със съдействието на НДК и НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".

Прожекциите са от 19.00 ч. - днес и на 27 май в кино "Люмиер" и на 28 май в Учебния драматичен театър.

Инициативата е съпътствана от три фотоизложби и изяви на музиканта Николай Иванов-ОМ. Събитието е с вход 12.00 лв. на вечер - под формата на благотворителни ваучери, които ще се продават онлайн и на място от 18.00 часа. Средствата ще бъдат изпратени на Непалската асоциация по алпинизъм.

Благотворителната изложба "Заедно с нас в Непал" - на 26 май от 19.00 ч. в Централното фоайе на НДК, включва фотографии от Непал - седмица преди земетресенията.

Приходите от изложбата и от даренията са за децата на Непал - чрез УНИЦЕФ-България и Teach for Nepal.

С дарение от 50 лв. УНИЦЕФ осигурява 5000 таблетки за пречистване на питейна вода на засегнатите семейства, 150 лв. са за животоспасяващи соли за рехидратация на 200 деца.

С дарение от 300 лв. за кампанията на Teach for Nepal едно пострадало семейство получава храна и подслон за цял месец.

Благотворителният концерт на музикантите от 3Cycle - Марина Великова, Стефан Христов и Марая Христова-Дайкстра, e на 4 юни от 19.00 ч. в зала 11 на НДК (кино "Люмиер") - в рамките на 20-ия Салон на изкуствата.

Половината от приходите от първия у нас концерт, посветен на тази кауза, ще бъдат дарени на УНИЦЕФ-България в подкрепа на децата, пострадали от земетресението в Непал.

Броят на жертвите от земетресението в Непал с магнитуд 7.9 на 25 април надхвърли 8000 души.