Столичният кмет Йорданка Фандъкова даде старт на кампания, заедно с главните редактори на водещите медии у нас.

Кметството е изработило специални листовки, видео- и аудиоклипове с ценни съвети кои са най-важните неща, които хората трябва да предприемат в първите минути на бедствие, за да опазят живота си.

В листовките, които съдържат съвети за реакция при трус, пожар, наводнение и химическо замърсяване, са посочени 7 стъпки, които ще предпазят живота при бедствия и 48 указания за различните ситуации, съобщава "24 часа".

Запазете спокойствие, паниката не помага” - това е първият съвет в клипа, изработен от Камен Воденичаров, който съветва какво трябва да се прави при наводнение.

Следващото послание към софиянци е да си подготвят специален комплект за бедствия с най-необходимите неща - лекарства, храна, вода, аптечка, бинт, фенер, радио, батерии, джобно ножче, запалка или кибрит и документи.

Сред съветите в клипа, който кметството е консултирало и с посолството на Япония у нас, са при наводнение хората да изключат електрозахранването и газта, да се качат нависоко, да не стоят на мостове и подлези, а ако са шофьори, да изчакат и да не преминават през съоръжения над реки.

Клипчето има кратка и дълга версия - по 4 и по 1 минута. Освен чрез медиите то ще се разпространява в метрото, градския транспорт, ще се излъчва в училища и детски градини и ще може да се види в интернет.

Част от кампанията по превенция на Столична община е и изграждането на полигон за обучение на деца. Там малчуганите ще се учат как да се държат при бедствия и аварии.

Проектът включва изграждане на седем учебни площадки, където ще децата ще запознаят с оказване на медицинска помощ и реакциите при пожар в жилищни сгради.

"Площадките са за аварийно-спасителни дейности, оказване на медицинска помощ, радиационна и химическа защита, реакция на хората при пожар в жилищни сгради и вибрационна площадка за симулация на земетресение, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Датчици следят нивото на реките

26 хидрометрични станции с радарни сензори са монтирани на четирите реки, които преминават през столицата, обясни още столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Датчиците следят постоянно нивото на водата в коритата, а софтуерът прави и дългосрочни прогнози за състоянието на реките Перловска, Владайска, Слатинска и Суходолска.

При хубаво време станциите подават актуална информация на всеки 4 часа, а когато завали, процесът се ускорява. Информацията се получава веднага, а кметът може да я следи и от телефона си.

Системата се прилага за първи път в Европа, а проектът е на стойност 739 000 евро и е финансиран от Федералното министерство на образованието и науката на Германия.

Установени са около 7 критични участъка по речните корита на територията на Столичната община, отчете още Фандъкова, цитирана от "Монитор". Тя обясни, че най-опасното място е районът на Нови Искър, защото там има водосбор. Досега от общината са почистили около 50 км речни корита.

"Във всеки един район имаме дежурни екипи, които наблюдават и критичните точки, и като цяло ситуацията, за да може да се реагира", добави Фандъкова.

Продължава контролираното изпускане с 10 кубически метра в секунда на язовирите "Искър" и бент "Кокаляне". Язовир "Панчарево" пък се понижава с 40 кубически метра в секунда, съобщи още кметът.

Издала е и заповед за почистване на листа и клони от оттоци, шахти.
"Това е също проблем за завиряване на улиците", допълни Фандъкова.

Столична община е създала и доброволно формирование с 66 човека и с пълно оборудване за реакция при бедствия.