Има голямо количество нефактурирана топлоенергия в някои топлофикационни дружества и съответно високи изравнителни сметки в края на сезона, каза Симо Симов, член на Асоциацията на топлофикационните дружества в България, цитиран от БТА.

По думите му изравнителните сметки вероятно ще изненадат най-неприятно потребителите в София, където масово отчитането е сезонно.

Според асоциацията основната причина абонатите да получат необичайно големи изравнителни сметки е новата наредба за топлоснабдяването, която влезе в сила в началото на юни 2014 г., и новата методология за отчитане на използваната топлоенергия и топла вода, която не може да отчете напълно индивидуалните промени в потреблението, особено при по-големи температурни разлики.

"Настояваме за промяна в регулациите и за нова енергийна стратегия, в която централизираното топлоснабдяване и охлаждане да е приоритет, както това е в Европа”, допълни Тодор Николов от „Далкия Варна”. Той посочи, че за последните години топлофикационните дружества сумарно са натрупали загуба от 300 млн. лв. и ако не се вземат спешни мерки, секторът отива към фалит.

Илия Николаев, председател на асоциацията, съобщи, че за 2014 г. от 12 топлофикационни дружества в страната, девет са на загуба с общ размер от 78 млн. лв. Основните проблеми произтичат от регулаторната база и законодателството и затова е необходима помощ от парламента, каза Николаев.

Междувременно "Топлофикация София" обяви графика за спиране на топлата вода през лятото заради планирани ремонти на дружеството.