Вчера е подписан протоколът на 15-членно жури, в чийто състав освен архитекти са били и общинските съветници Лорита Радева /ГЕРБ/, Анна Стойкова /ГЕРБ/, Борислав Бориславов /ДСБ/, Борислав Борисов /БСП/, Капка Георгиева /Атака/.

"Подробният устройствен план на Борисовата градина, който предстои да бъде разработен, има основната цел да гарантира запазване на зелените площи в парка и защита на обществения интерес", обясни Анна Стойкова, член на Комисията по околна среда в Общинския съвет и част от журито в конкурса.

Общо 7 фирми са представили проекти.

"Всички представени проекти бяха интересни, направени професионално, но някои от тях вменяваха по-агресивна намеса в парка", каза Стойкова.

Класирането на разгледаните концепции отрежда първо първо място на проект номер 4 „Ковачев архитекти“ ЕООД, с наградна стойност 8000 лв. и със събрани 85 от 100 точки, на второ място е проект номер 7 „Екип Кали”, със стойност на наградата 6000 лв. и на трето място е проект номер 2 – „Ситиарх“ ЕООД, с наградна стойност 3000 лв.

Журито е подготвило обаче препоръки за промени в проекта-победител, които трябва да бъдат включени. Те са свързани с недопускане на ново строителство на сгради и намеса в резерватната част да бъде само за реставрационни и консервационни дейности.

Като част от препоръките проф. д-р Пенчо Добрев посочи ограничаване на колите и осигуряване на повече велоалеи, които да свързват отделните части на парка.

По думите на Анна Стойкова бъдещият устройствен план трябва да гарантира запазване на автентичния дух на парка като паметник на градинско-парковото изкуство.

Лорита Радева също потвърди, че в парка не следва да се допуска ново строителство.

"Това не бива и не може да се случва, въпреки че някои от проектите имаха подобни по-емоционални и артистични идеи", каза тя.

Според нея новият план има реална възможност да реши проблемите с различната собственост в Борисовата градина като определи публични функции дори на обектите, които в момента се намират в частни терени.

Става въпрос за възстановяване на функцията на капалнята "Мария Луиза", за премахване на "Капитолия", за възстановяване на функцията на летния театър и т.н., поясни Радева.

Проектът на "Ковачев архитекти"

В проекта се предлага експониране на обявените културни ценности – резерват и дендрариум.

Резерватът следва да бъде осигурен с туристически информационен център, а дендрариумът – отворен за посетители с научни и образователни потребности при определен режим на достъп. Също така се предлага възстановяване на участъка от дългата ос на градината от езерото с лилиите към паметника. Проектантите добавят премахване на всички елементи, които влияят негативно върху изявата на културната ценност.

Предвижда се възстановяване на постоянните тоалетни, които са хармонично вписани в средата, поради ситуирането им на места, защитени от дървесни масиви (химическите тоалетни, според проектантите представляват силни акценти, които са несъвместими с изявата на културната ценност).

Какво следва 

Предстои избраният проект да бъде подписан от възложителя - кметът на София Йорданка Фандъкова. В тридневен срок тя го предоставя на СОС, който на следващата си сесия на 9 юли трябва официално да обяви и приеме резултатите от проведения конкурс. След това предстои да бъде изготвено техническото задание от екип на главния арх. Петър Диков. Предстоят и множество обществени обсъждания, докато планът бъде завършен и приет окончателно.