На откриването присъстваха и актьори от Народния театър "Иван Вазов", директори на столични училища, преподаватели по български език и литература и граждани.

"Радостно е, когато виждаме успешни ремонти, въпреки недостатъчните бюджети и успяваме да намираме решения, нека софиянци да се радват на всеки музей, отбеляза министър Вежди Рашидов, цитиран от БТА.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова посочи, че общината ще направи всичко възможно старите сгради в София постепенно да придобиват нов вид.

В тържеството участва и Софийският духов оркестър с изпълнения на най-обичаните български песни по текст на Иван Вазов.

От знаменития балкон на поета негови стихотворения рецитираха актьорът Янко Лозанов и 7-годишната ученичка Еми Стрезова.

Проектът по обновлението на фасадата на къщата, дело на екипа на арх. Христина Стоянова, е осъществен благодарение на подкрепата на Столичната община, Министерството на културата, фирма "Реставрация" ЕАД към Министерството на културата и частни дарители.

Къщата е построена през 1895 година и в нея Вазов живее и работи най-дълго време. Дългоочакваното обновление на фасадата се случва в навечерието на 165-ия рожден ден на Вазов, който ще се чества на 9 юли 2015 г.