Започва основният ремонт на моста над жп линията в столичния квартал „Захарна фабрика". Заедно с него ще бъде ремонтиран булевард "Сливница", в участъка между булевардите "Константин Величков" и "Д-р Петър Дертлиев", съобщи заместник-кметът по транспорта Любомир Христов.

Рехабилитацията трябва да приключи до началото на новата учебна година, а стойността на проекта е близо 6 милиона лева.

Като всички големи мостове в София, мостът на Захарна фабрика не е ремонтиран основно от построяването си.. На няколко пъти е предприемано аварийно премахване на отделни части от конзолата, защото са падали върху движението и се е наложило да се създаде организация в кратки срокове да започне основен ремонт, обясни ресорният зам.-кмет.

Общата дължина на предвидения за ремонт пътен участък е 2 200 м, а дължината на надлеза е 300 м. Предвижда се ремонт на централните и локални платна на бул. "Сливница", като се извърши фрезоване, укрепване и преасфалтиране, ремонт на бордюрите и полагане на асфалтобетон. За всички участъци се предвижда ремонт и възстановяване на уличното осветление, включително подмяна на тръбната мрежа, шахти и капаци, саниране на стълбове и рогатки, както и инсталиране на енергоспестяващи осветителни тела.

Отговорност за пътните обекти имат отделите "Инвеститорски контрол", "Строителен надзор", както и дирекция "Транспортна инфраструктура". По отношение на безопасността той обясни, че е създадена организация на движение със съответните обозначения.

Половината от моста на Захарна фабрика ще бъде отворен за движение, работи се в другата половина. Инвестиционната програма за рехабилитация на пътища е на стойност около 120 млн. лева и като част от нея ще се ремонтират 22 основни булеварда. Средствата за ремонтите са от Столична община и са съфинансирани от Европейска инвестиционна банка.