Инфо точка "ЧитАлнЯта" е дело на ОП "Туризъм" на Столичната община и се осъществява съвместно със Сдружението за градски читални.

На откриването ще бъдат връчени първите читателски карти под музикалния съпровод на ансамбъла за съвременна класическа музика "180 градуса".

От 30 юли читалнята ще отвори врати за граждани с работно време - всеки ден от 10.00 до 20.00 часа.

Новата читалня ще започне с книжна колекция от над 1500 заглавия от съвременната българска и световна литература. Всички те са събрани по време на тримесечна дарителска кампания, в която са се включили повече от 600 души, издателства и корпоративни спонсори.

Набирането и развитието на книжната колекция ще е постоянно и ще продължи и след отваряне на информационния център. Дарение от поне една книга ще бъде и единственият начин за получаване на читателска карта и възможност да се използва читалнята.

На място читателите ще имат възможност да четат също и електронни книги на четци PocketBook.

Проектът "ЧитАлнЯта" е реализиран с подкрепата на Програма "Европа 2015". Партньори са Столичната община, EASA България, Сдружение "Трансформатори", сайтът "Аз чета", Българската библиотечно-информационна асоциация, студио за програмиране и дизайн "Ризолв", студио за графичен дизайн Fullmaster, Vivacom, Da Vinci Learning, PocketBook и Фестивал "180 градуса".