Това се посочва в съобщение на изпълнителите на стратегическия документ - "Пролес инженеринг" ООД.

Наред с опазване на растителните и животински видове и резервати, Новият план за управление на Витоша "отваря" природния парк за хората, твърдят от "Пролес".

Според тях, за разлика от сега действащия план, проектът ще даде възможност за изработване на цялостна визия на парка. На основата на социологически изследвания, са определени основните зони в планината, се посочва в съобщението.

В зона "Резерватна" са включени "Бистришко бранище" и "Торфено бранище", което представлява около 7 на сто от територията на парка.

"Зона за опазване на местообитания, скални и геоложки образувания" заема около 55% от територията.

"Зона за туризъм" се намира в ниската част на планината, граничи с населени места, вилни зони, манастири и културни обекти и представлява около 23 на сто от територията на парка.

"Зона за хижи и спортни съоръжения" включва хижи, почивни станции, хотели, лифтови съоръжения и други инфраструктурни обекти и заема около 15% от парковата територия.

За разлика от предишния план, където възможностите за модернизация на цялата туристическа инфраструктура бяха силно ограничени и "на парче", новият проект дава възможност за разработване на цялостна визия на "Витоша", твърдят от "Пролес инженеринг".

Ще се регламентират точно определени места, на които ще се развиват спорт и туризъм, включително в унисон с факта, че паркът е част от програмата София-спортна столица на Европа през 2018 г., посочват от дружеството.

Според изпълнителите прецизно ще се определят вело- и пешеходните маршрути, възможните места за къмпингуване и устройване на барбекюта.

Абсолютна забрана за използване на АТВ и моторни шейни, с изключение за осигуряване на храна на животните в парка, технически дейности и спасителни операции, е заложено в проекта.

Допуска се модернизация и реконструкция на сега съществуващите хижи, почивни станции и хотели, но не и строителството на нови, се посочва още в съобщението.