Инициативата е на общинския съветник от БСП Румен Георгиев, съобщиха от пресцентъра на Градския съвет на БСП-София.

Стартът на събирането на подписи в ''Приемната на открито'' е в 11 часа пред входа на резиденция ''Лозенец'', на ул. ''Милин камък'' №70. Подписите си срещу забранителния режим ще поставят и кандидатът за кмет на София от БСП проф. Михаил Мирчев и председателят на Градския съвет на левицата в столицата Калоян Паргов.

Инициативата на Румен Георгиев цели паркът да бъде върнат на гражданите и те да може да се разхождат свободно там през деня. Според общинския съветник е недопустимо в днешно време, когато говорим, че сме демократична европейска държава, такава историческа и природна даденост като резиденция „Лозенец” с прилежащия парк от 50 декара да стои заключена и да се ползва от привилегировани политици и заможни господа.

Общинският съветник предлага през деня, паркът да се използва за разходка и отмора от жителите на район „Лозенец”. Идеята на Румен Георгиев е подкрепена от инициативен комитет с участието на видни културни дейци и общественици, като Стефан Данаилов, акад. Ангел Гълъбов, проф. Николай Яръмов и др.