Тази година сме отделили над 5,5 млн. лв. само за основни ремонти на училища и детски градини. Това каза  кметът на Столична община Йорданка Фандъкова след извършване на проверка на ремонта на детска градина в столичния район „Подуяне", предаде „Фокус".

Фандъкова обясни, че основно ремонтирани ще са над 35 сгради - училища и детски градини.  Вече в пет от обектите ремонтите са приключили.

Очаква се само в една детска градина и едно училище ремонтите да не приключат на 15 септември, но това няма да попречи на учебната дейност.

"В същото време продължаваме строителството на детски градини. 6 от общо 8 детски градини, които трябва да приключат ремонти тази година са готови, като две от тях вече са с деца. Останалите предстои да се оборудват и на есен децата да започнат да посещават новите детски градини", обясни Фандъкова.

По думите й, още две ще бъдат завършени в края на годината.

В район „Подуяне" се ремонтират 4-ри детски градини. При проверената днес кметът обясни, че работа за топлоизолацията на сградата ще приключи до средата на месец август.  Трябва да приключат и дейностите по конструктивното укрепване на сградата, както и дейностите по ВиК площадковата инсталация, която ще помогне за спирането на течовете в детската градина.

Йорданка Фандъкова уточни, че проверяваната сграда е строена през 1973 г. и е една от старите детски градини. По думите й, заради лошо отводняване на терена е имало подкопаване.

"Много пъти съм повтаряла, че за мен на първо място е сигурността на сградите. Навсякъде, където е необходимо преди всичко се прави конструктивно укрепване", подчерта тя.

Фандъкова добави, че на второ място по важност се нарежда и топлоизолацията на сградата.

Според нея, в тази детска градина се очаква да се постигне добър ефект от поставянето на топлоизолацията от икономия на средства за енергия, тъй като е стара, тип панелна сграда

„Ще очакваме над 40% икономия на енергията, като парите от това остават за детската градина, децата и учителите", заяви още столичният кмет.