Мотоциклетистите са едни от най-уязвимите участници в пътното движение, почти всекидневно има инциденти с автомобили, ударили мотоциклетисти, посочи началникът на отдела "Пътна полиция" към СДВР комисар Тенчо Тенев, цитиран от БТА.
По думите му от КАТ застават изцяло зад кампанията, като мотото й се отнася основно за мотоциклетистите, но също и за всички участници в движението, включително и за пешеходците.

Стремежът е да се намалят до минимум ПТП на територията на София, а и в страната.

Тенев обърна внимание и на инцидентите на пешеходни пътеки, както и на случаите на пострадали пътници в автомобили, които не поставят предпазните колани.

Инспектор Николай Крушарски от група "Видеоконтрол" в СДВР препоръча на водачите на мотори, мотоциклети и мотопеди да слагат обезопасителните каски,  да използват съответната екипировка при шофиране, да не се качват след употреба на алкохол и упойващи вещества, а при пътуване на далечни разстояния - да планират правилно маршрута си, както и да се движат в групи, за да се избягват проблемни ситуации.

Основен апел към мотористите е да спазват закона за движение по пътищата, както и да бъдат толерантни към останалите участници в движението.

Николай Рашков, представител на Supercross Sofia, обясни, че по време на предстоящото през есента състезание - единствено по рода си в столицата, част от атрактивен световен формат с участието на американски състезатели, професионалистите ще дадат съвети как да се кара внимателно и да е безопасно и отговорно за всички участници в движението.

Много е важно да се разграничи карането на състезание и карането по улиците, посочи Рашков.

Инструкторът Красимир Градинаров изтъкна важността на екипировката и апелира към мотоциклетистите да слагат винаги каски, защото това може да спаси живота им. Наблюденията му са, че се управляват мощни мотори, за които няма достатъчен опит и това води до инциденти.

В отговор на въпрос комисар Тенчо Тенев посочи, че от началото на юли е предприета специализирана полицейска операция на цялата територия на столицата срещу "гонките", като по думите му те почти изцяло са били спрени, доста водачи на мотоциклети са наказани.

Създадена е и организация за специализирани полицейски операции в малки населени места около София, откъдето е имало сигнали за деца, които се качват на скутери без каски.